Burgery owsiane

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 1 godz. Składnik: Warzywa , Zboża Dieta: Ogólna , Wegetariańska Danie: Danie główne

 

 

Weź (na 8 porcji):
•1½ szklanki płatków owsianych 
•szklankę mielonych orzechów włoskich 
•szklankę wody
•¼ szklanki pasty pomidorowej 
•2 łyżeczki suszonej bazylii
•½ łyżeczki suszonego oregano
•2 łyżki natki pietruszki
•szklankę cebuli 
•3 ząbki czosnku
•6 szklanek grzybów 
•²⁄3 szklanki rozmrożonego szpinaku 
•plastry awokado
•pieprz do smaku

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Na patelni wymieszaj wodę z pastą pomidorową i przyprawami. Doprowadź do wrzenia. Dodaj płatki owsiane i orzechy. Odstaw. Zeszklij cebulę i czosnek, dodaj grzyby, gotuj 5 minut. Wrzuć szpinak i wszystko wymieszaj. Formuj kotlety i piecz z każdej strony. Podawaj na żytnim chlebie z awokado.

Dr Joel Fuhrman „Superodporność. Jak z posiłków czerpać zdrowie”
Studio Astropsychologii, Białystok 2013

Tekst: Agata Daniluk
Zdjęcia: Stockfood/Free, Shutterstock