Bigos wytworny – przepyszny i tradycyjny

Trudność: Trudne Czas przygotowania: 180 minut Składnik: Warzywa , Mięso Dieta: Ogólna Danie: Danie główne

Przepis na tradycyjny, domowy bigos. Smaczny nie tylko od święta!

Weź:
•kilogram świeżej łopatki wieprzowej lub wołowej
•4 średnie cebule •½ kg kiełbasy
•½ kg gotowanej szynki
•½ kg wędzonego boczku
•120 g suszonych prawdziwków
•2 kg kiszonej kapusty
•4 jabłka
•3 szklanki esencjonalnego bulionu wołowego
•kilogram pomidorów lub puszkę koncentratu pomidorowego
•pół szklanki białego wina
•12 ziarenek pieprzu
•2 listki laurowe
•12 rozgniecionych owoców jałowca
•2 łyżki oliwy
•sól
•pieprz

Piekarnik nagrzej do 150°C. Umyte suszone prawdziwki zalej bulionem i odstaw na godzinę. Łopatkę natrzyj solą i pieprzem, włóż do wysmarowanej oliwą brytfanny, zalej połową szklanki wody i wstaw do piekarnika. Po godzinie dołóż pokrojone w ćwiartki cebule. Posól je i podlej odrobiną wody. Podkręć temperaturę do 180°C i piecz jeszcze godzinę, aż mięso będzie miękkie. Ostudź i pokrój. Obraną ze skórki kiełbasę pokrój w kostkę, podsmaż na małym ogniu i dodaj do niej pokrojoną szynkę. Boczek także pokrój w kostkę, włóż do dużego rondla i trzymaj na ogniu tak długo, aż lekko zbrązowieje. Teraz czas na kapustę: opłucz ją, odciśnij, pokrojoną wrzuć do rondla i posyp owocami jałowca. Zamieszaj i gotuj na małym ogniu. Dodaj starte jabłka, pokrojone grzyby z bulionu, ziarenka pieprzu i pomidory bez skórki lub koncentrat. Gotuj półtorej godziny i zdejmij z ognia. Wrzuć do kapusty pieczone mięso, boczek, szynkę i kiełbasę, dolej bulion, w którym moczyły się grzyby. Wlej wino. Starannie wymieszaj i postaw garnek na bardzo małym ogniu. Duś jeszcze 30 minut, uważając, by bigos się nie przypalił.

Tekst: Karolina Zawadzka
Zzjęcia:  Madejski Studio, Stockfood/Free