Węgierska strucla

Trudność: Trudne Czas przygotowania: 1 godz. Składnik: Owoce , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

Weź na ciasto:
•3½ szklanki dobrej mąki
•½ kg masła
•pół łyżeczki soli
•200 ml zimnej wody
•jajko
•2 łyżeczki octu

na nadzienie:
•szklankę maku
•pół szklanki cukru
•4 łyżki miodu
•2½ łyżki masła
•2 białka
•2 szklanki bakalii (orzechy, migdały, rodzynki, figi, daktyle, skórka pomarańczowa)
•olejek migdałowy

10 dag masła roztop, wystudź, zarób z mąką, jajkiem, octem i ledwie osoloną wodą. Gdy ciasto będzie miękkie i będzie łatwo odchodziło od rąk, formuj z niego kule wielkości chleba. Każdą z nich przykryj ciepłą ceramiczną miską na około 20 minut. Ciasto będzie gotowe, gdy lekkie dotknięcie zostawi na nim ślad. Kulę rozciągaj dłońmi na posypanym mąką stole, skrapiaj roztopionym masłem i dalej rozciągaj, by ciasto stało się wielką, ale cieniutką płachtą. Złóż na pół (najłatwiej robić to na lnianym obrusie – składając go wraz z ciastem), dalej nasączaj masłem. Powtarzaj składanie, aż uzyskasz rozmiar blachy do pieczenia. Zrób nadzienie: mak wypłucz, sparz, odsącz i dwa razy przepuść przez maszynkę. Wymieszaj z cukrem, przestudź i zmiel jeszcze dwa razy. Smaż mak na maśle przez 5 minut. Dodaj miód, siekane bakalie i parę kropel olejku migdałowego. Wymieszaj i ostudź. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek. Na jeden bok prostokąta ciasta wykładaj bakaliowe nadzienie i ostrożnie zawijaj, jak roladę. Ułóż na blasze, wierzch ciasta skrop masłem. Zawijaj kolejne strucle. Piecz na złoto w temp. 200 st. C.

Fotografia: Stockfood/Free