Tort Czarny Las

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 60 minut Składnik: Warzywa , Owoce , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

WEŹ:

  • 5 jajek,
  • ¾ szklanki cukru,
  • szklankę mąki,
  • 3 łyżki kakao,
  • 3 szklanki słodkich czereśni,
  • 2 łyżki wiórków czekoladowych 

Do nasączenia:

  • filiżankę likieru wiśniowego

Na krem:

  • 2 szklanki śmietanki kremówki,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżki wody,
  • 1½ szklanki jogurtu naturalnego

Na polewę:

  • poł kostki masła
  • 1 czekoladę mleczną
  • 1 czekoladę gorzką

PRZYGOTOWANIE:

Białka ubij prawie na sztywno, wsypuj partiami cukier i ubijaj, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Dodawaj po jednym żółtku i delikatnie mieszaj. Mąkę przesiej z kakao i ostrożnie wsyp do jajek, mieszając szpatułką. Piecz 40 minut w 170ºC. Ostudź i pokrój na 3 blaty. Rozpuść cukier w wodzie, wymieszaj z jogurtem. Śmietankę ubij na prawie sztywno i powoli wlewaj jogurt, aż masa będzie gęsta i sztywna. Blaty nasącz likierem. 

Rozpuść masło i czekolady w rondelku cały czas mieszając. 

Na pierwszym ułóż część kremu i pokrojonych owoców, przykryj drugim blatem, nałóż kolejną porcję kremu i owoców. Ostatni blat polej polewą czekoladową i udekoruj czereśniami z ogonkami.

Przepis: Joanna Zaguła  
Zdjęcie: Shutterstock