Tort Czarny Las

WEŹ:
- 5 jajek,
- ¾ szklanki cukru,
- szklankę mąki,
- 3 łyżki kakao,
- 3 szklanki słodkich czereśni,
- 2 łyżki wiórków czekoladowych
Do nasączenia:
- filiżankę likieru wiśniowego
Na krem:
- 2 szklanki śmietanki kremówki,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 3 łyżki wody,
- 1½ szklanki jogurtu naturalnego
Na polewę:
- poł kostki masła
- 1 czekoladę mleczną
- 1 czekoladę gorzką
PRZYGOTOWANIE:
Białka ubij prawie na sztywno, wsypuj partiami cukier i ubijaj, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Dodawaj po jednym żółtku i delikatnie mieszaj. Mąkę przesiej z kakao i ostrożnie wsyp do jajek, mieszając szpatułką. Piecz 40 minut w 170ºC. Ostudź i pokrój na 3 blaty. Rozpuść cukier w wodzie, wymieszaj z jogurtem. Śmietankę ubij na prawie sztywno i powoli wlewaj jogurt, aż masa będzie gęsta i sztywna. Blaty nasącz likierem.
Rozpuść masło i czekolady w rondelku cały czas mieszając.
Na pierwszym ułóż część kremu i pokrojonych owoców, przykryj drugim blatem, nałóż kolejną porcję kremu i owoców. Ostatni blat polej polewą czekoladową i udekoruj czereśniami z ogonkami.
Przepis: Joanna Zaguła
Zdjęcie: Shutterstock