Tarta z płatkami róż

Piękny i smaczny deser na szczególne okazje!
Weź na ciasto:
•jajko
•¾ szklanki cukru pudru
•jajko
•¾ szklanki cukru pudru
•1½ szklanki mąki
•pół kostki masła
•szczyptę soli
•pół kostki masła
•szczyptę soli
Na masę:
•¾ szklanki cukru
•3 łyżki mąki kukurydzianej
•2 łyżki wody różanej
•2 łyżki octu jabłkowego
•¾ szklanki miodu
•szczyptę soli
•3 jajka
•pół szklanki śmietanki 30%
•kostkę masła
•pół szklanki śmietanki 30%
•kostkę masła
Do dekoracji:
•jadalne płatki róży
•jadalne płatki róży
•2-3 łyżki cukru
•łyżkę wody
•łyżkę wody
Przygotuj ciasto. Utrzyj jajko z cukrem pudrem i solą, a masło posiekaj drobno z mąką. Połącz i zagnieć krótko. Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny. Potem rozwałkuj, ułóż w formie, podziurkuj spód widelcem i piecz w 180°C. Najpierw 15 minut pod folią obciążoną fasolkami lub specjalnymi ceramicznymi kulkami, a potem 15 minut bez. Następnie przygotuj różane nadzienie. Zmiksuj jajka ze śmietanką. Osobno wymieszaj masło, cukier, sól i mąkę, dodaj wodę różaną, miód i ocet. Miksuj, aż dobrze się połączą. A potem wymieszaj z masą jajeczną i wylej na gotowy spód. Piecz 45 minut w 180°C, następnie odstaw do stężenia na 2 godziny. Cukier połącz z wodą i podgrzewaj aż powstanie syrop, zanurzaj w nim płatki róży i zostaw na chwilę na kratce do studzenia ciast. Następnie udekoruj nimi tartę.
Tekst: Joanna Zaguła
Zdjęcie: Stockfood/free
Zdjęcie: Stockfood/free