Tarta z migdałową polewą

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 50 minut Składnik: Owoce , Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser

Weź na masę:
•4 duże cytryny
•szklankę cukru pudru
•kostkę masła
•4 jajka

Na kruche ciasto:
•szklankę mąki
•żółtko
•1⁄2 kostki masła
•sól

Na migdałową polewę:
•1⁄3 kostki masła
•2 łyżki stołowe cukru
•jajko
•2 zmielone migdały
•2 łyżki mąki •skórkę i sok z jednej dużej cytryny

Cytrynowa masa: z wymytych gorącą wodą cytryn zetrzyj skórkę. Wyciśnij sok, wlej do miski położonej na rondlu z wrzącą wodą, wsyp skórkę, dodaj przesiany cukier i stopione masło. Wymieszaj, zestaw z ognia, schłodź nieco i dodawaj po jednym jajku, ubijając, aż masa zgęstnieje. Gotową przykryj, odstaw.

Kruche ciasto: z przesianej mąki, żółtka i masła oraz odrobiny zimnej wody i szczypty soli szybko zagnieć ciasto, owiń ściereczką, włóż do lodówki na pół godziny. Formę natrzyj masłem i wylep ciastem. Rozsmaruj na nim masę cytrynową.

Polewa: utrzyj do białości masło i cukier, dodaj jajko, migdały, przesianą mąkę, a na końcu sok i skórkę z cytryny. Wylej na formę z masą cytrynową i ciastem, włóż ją do rozgrzanego do 200°C piekarnika. Po 15 minutach obniż temperaturę do 160°C i piecz ciasto jeszcze przez pół godziny. Podawaj gorące z bitą śmietaną. Na zimno też jest doskonałe.

Zdjęcie: Archiwum