Tarta malinowo-migdałowa

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 45 minut Składnik: Owoce , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

Maliny, migdały, mleczko kokosowe rozpalą zmysły. Nasze miłosne ambrozje robi się szybko, więc zostanie dużo czasu na inne przyjemności.


Weź na kruche ciasto:

•szklankę mąki
•2/3 kostki schłodzonego masła
•2 łyżki zimnej wody

na masę migdałową:

•niecałą połowę kostki masła
•1/3 szklanki cukru pudru
•2/3 szklanki zmielonych migdałów
•jajko
•łyżeczkę brandy

na wierzch:

•pół szklanki mrożonych malin
•1/3 szklanki dżemu malinowego
•1/4 szklanki migdałów w płatkach
•drobny cukier do dekoracji

Z mąki, wiórków zimnego masła i wody zagnieć ciasto, owiń w folię, włóż do lodówki na 20 minut. Rozwałkuj na grubość 3 mm, wylep nim cztery foremki o średnicy 10 cm. Ponakłuwaj widelcem, upiecz przez około 15 minut w 200°C i ostudź.

Zrób masę: zmiksuj cukier z masłem, dodaj zmielone migdały, jajo i połącz dokładnie z brandy. Na każdą porcję ciasta wyłóż łyżeczkę dżemu, warstwę masy, udekoruj malinami, posyp migdałami. Piecz pół godziny w 180°C. Posyp cukrem.

Tekst: Redakcja
Fot. Bulls Press, StockFood/Free