Tarta malinowo-migdałowa

Maliny, migdały, mleczko kokosowe rozpalą zmysły. Nasze miłosne ambrozje robi się szybko, więc zostanie dużo czasu na inne przyjemności.
Weź na kruche ciasto:
•szklankę mąki
•2/3 kostki schłodzonego masła
•2 łyżki zimnej wody
na masę migdałową:
•niecałą połowę kostki masła
•1/3 szklanki cukru pudru
•2/3 szklanki zmielonych migdałów
•jajko
•łyżeczkę brandy
na wierzch:
•pół szklanki mrożonych malin
•1/3 szklanki dżemu malinowego
•1/4 szklanki migdałów w płatkach
•drobny cukier do dekoracji
Z mąki, wiórków zimnego masła i wody zagnieć ciasto, owiń w folię, włóż do lodówki na 20 minut. Rozwałkuj na grubość 3 mm, wylep nim cztery foremki o średnicy 10 cm. Ponakłuwaj widelcem, upiecz przez około 15 minut w 200°C i ostudź.
Zrób masę: zmiksuj cukier z masłem, dodaj zmielone migdały, jajo i połącz dokładnie z brandy. Na każdą porcję ciasta wyłóż łyżeczkę dżemu, warstwę masy, udekoruj malinami, posyp migdałami. Piecz pół godziny w 180°C. Posyp cukrem.
Tekst: Redakcja
Fot. Bulls Press, StockFood/Free