Szybki piernik z miodem

Weź:
•szklankę miodu lipowego lub akacjowego
•pół szklanki mleka
•pół szklanki cukru
•jajko
•opakowanie cukru waniliowego
•pół kilograma mąki gryczano-orkiszowej
•łyżkę kakao
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•bakalie (orzechy, rodzynki, figi, migdały, pistacje)
•łyżeczkę przyprawy do piernika
•olej (np. kokosowy) do wysmarowania formy
Podgrzej mleko z miodem, cukrem i cukrem waniliowym oraz roztrzepanym jajkiem – nie gotuj. Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia, dodaj przyprawy i połącz z wystudzonym mlekiem; dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekane i uprażone na suchej patelni bakalie. Ciasto przelej do blaszki keksówki i wstaw na godzinę do nagrzanego do 170°C piekarnika. Po wyłączeniu pieca przez 10-15 minut nie wyjmuj ciasta. Przestudzony piernik posyp cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i kardamonem albo polej rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Tekst: Agata Daniluk
Zdjęcia: Jarosław Madejski/MK, Roman Andrasik/MK, Madejski Studio, Stockfood/Free, Shutterstock