Szafranowe naleśniki

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 40 minut Składnik: Owoce , Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser

Sprawdzony przepis na szafranowe naleśniki, które można zaserwować w trakcie świąt Bożego Narodzenia.

 

Weź:

•½ litra mleka

•szklankę mąki

•2 jajka

•pół szklanki oleju

•pół kostki masła

•pół szklanki cukru

•3 jabłka

•paczuszkę migdałów w płatkach

•garść orzeszków piniowych

•pół łyżeczki szafranu

•2 kieliszki likieru pomarańczowego

Jaja, mleko i mąkę dokładnie wymieszaj. Dodaj łyżkę cukru, 2 łyżki oleju i szafran. Z otrzymanego ciasta smaż naleśniki. Jabłka obierz, pokrój w cienkie cząstki, następnie podsmaż na połowie masła, dodaj łyżkę cukru, orzeszki i cynamon. Naleśniki napełnij farszem, zwiń lub złóż, włóż do gorącego piekarnika. Pozostałe masło roztop na patelni, dodaj resztę cukru i lekko skarmelizuj. Wlej likier pomarańczowy i odparuj do uzyskania konsystencji sosu. Podgrzane naleśniki polej sosem pomarańczowym i posyp prażonymi migdałami.

Tekst: Józef Sitko
Fotografie: Stockfood/Free, Mariusz Izdebski, Agencja Gazeta