Świąteczny nugat

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 1 godz. Składnik: Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser

Przepis na pyszny, kolorowy, świąteczny nugat, który możecie podarować bliskim w prezencie.

Weź:

•dwa arkusze suchego wafla
•szklankę blanszowanych migdałów
•szklankę łuskanych pistacji
•pół szklanki suszonych owoców (papaja, morele, żurawina)
•pół szklanki cukru 
•1/3 szklanki miodu
•3 łyżki wody
•pół łyżeczki ekstraktu z migdałów
•białko jajka
•szczyptę soli
Wyłóż blachę folią spożywczą, na dnie umieść przycięty wafel. Migdały upraż na złoto w piekarniku w 180ºC, wystudź i wymieszaj z pozostałymi bakaliami. Ubij białko z solą na sztywno. W rondlu podgrzewaj cukier i miód w wodzie, aż się rozpuszczą. Następnie podgrzej do 155ºC. Wtedy wlej syrop cienkim strumieniem do ubitej piany i cały czas ubijaj masę mikserem na wysokich obrotach. Po 12 minutach miksowania masa powinna wyraźnie zgęstnieć. Dodaj ekstrakt migdałowy i miksuj jeszcze chwilę. Wsyp bakalie i wymieszaj dużą szpatułką (najlepiej posmarowaną olejem, żeby się nie kleiła). Przełóż nugat do przygotowanej formy, na wierzchu ułóż drugi arkusz wafla, dociśnij. Odstaw na kilkanaście godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie pokrój na porcje i zapakuj w celofan. 
 
Przepis: Daria Dzida
mysweetworld.pl
 
Mieszka w sielskiej okolicy na Podbeskidziu. Od dziecka eksperymentuje w kuchni, uwielbia domowe drożdżówki i wszelkie desery z owocami.