Słodkie serca - ciasteczka na walentynki

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 40 minut Składnik: Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

Zamiast robić maślane oczy,  upiecz dla swojej sympatii coś pysznego, żeby przez żołądek trafić prosto do serca.

Na biszkopt:
•3 jajka,
•pół szklanki cukru,
•¾ szklanki mąki,
•łyżka mąki ziemniaczanej,
•4 łyżki kakao,
•4-5 kropel syropu malinowego. 

Do nasączenia:
•mały kieliszek nalewki malinowej,
•garść listków świeżej mięty.

Na krem:
•2 opakowania (pół kilograma) serka mascarpone,
•pół kostki masła,
•szklanka cukru pudru.

Białka ubij na sztywno, pod koniec dodawaj po łyżeczce cukru. Zmniejsz obroty miksera i po kolei dorzucaj żółtka. Dla koloru możesz dodać syrop. Delikatnie wmieszaj oba rodzaje mąki i kakao, uważając, żeby nie powstały grudki. Przełóż ciasto do natłuszczonych foremek w kształcie serca i piecz 20 minut w 180ºC.

Po ostudzeniu przekrój wzdłuż na dwa placki. Posiekaj miętę i dodaj do nalewki rozcieńczonej dwiema łyżkami wody, nasącz biszkopt. Wymieszaj rozpuszczone masło z serkiem i cukrem. Zrób przekładaniec z biszkoptu i kremu. Udekoruj cukrowymi serduszkami.

reklama

__________________
Przepis: Joanna Zaguła 
Zdjęcie: Stockfood/Free