Słodkie serca - ciasteczka na walentynki
Zamiast robić maślane oczy, upiecz dla swojej sympatii coś pysznego, żeby przez żołądek trafić prosto do serca.
Na biszkopt:
•3 jajka,
•pół szklanki cukru,
•¾ szklanki mąki,
•łyżka mąki ziemniaczanej,
•4 łyżki kakao,
•4-5 kropel syropu malinowego.
Do nasączenia:
•mały kieliszek nalewki malinowej,
•garść listków świeżej mięty.
Na krem:
•2 opakowania (pół kilograma) serka mascarpone,
•pół kostki masła,
•szklanka cukru pudru.
Białka ubij na sztywno, pod koniec dodawaj po łyżeczce cukru. Zmniejsz obroty miksera i po kolei dorzucaj żółtka. Dla koloru możesz dodać syrop. Delikatnie wmieszaj oba rodzaje mąki i kakao, uważając, żeby nie powstały grudki. Przełóż ciasto do natłuszczonych foremek w kształcie serca i piecz 20 minut w 180ºC.
Po ostudzeniu przekrój wzdłuż na dwa placki. Posiekaj miętę i dodaj do nalewki rozcieńczonej dwiema łyżkami wody, nasącz biszkopt. Wymieszaj rozpuszczone masło z serkiem i cukrem. Zrób przekładaniec z biszkoptu i kremu. Udekoruj cukrowymi serduszkami.
__________________
Przepis: Joanna Zaguła
Zdjęcie: Stockfood/Free