Sernik z kiwi

Weź:
•4 opakowania serka homogenizowanego (po 150 g)
•400 g śmietany 36%
•2 płaskie łyżki żelatyny
•¼ szklanki wody
•3 łyżki cukru pudru
•biszkopty na spód
•2 owoce kiwi
Zalej żelatynę odrobiną zimnej wody, dobrze wymieszaj, dopełnij wrzątkiem do ¼ szklanki . Odstaw do zgęstnienia. Serki utrzyj z cukrem pudrem, dodaj ubitą kremówkę. Dolewaj letnią żelatynę bardzo powoli, uważając, by się wszystko nie zważyło – wymieszaj. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż biszkoptami i zalej gotową masą. Żeby zawarte w kiwi enzymy nie rozpuściły sernika, owoce po obraniu trzeba zanurzyć na moment we wrzątku. Albo zamiast klasycznej żelatyny użyć agar-agar, czyli środek ścinający pochodzenia roślinnego. Sernik obłóż plasterkami kiwi. Ciasto wstaw do lodówki na 2 godziny.
Fotografie: East News, Stockfood/Free