Sernik na piernikowym spodzie

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 25 minut Składnik: Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

Sernik na piernikowym spodzie. Słodki i rozpływający się w ustach!

Spód: 250 g ciasteczek kruchych (mogą to być ciasteczka typu Digestive np. marki Lu albo biszkopty, ciasteczka petit beurre lub dowolne ich kombinacja) 100 g masła 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika Masa: 500 g białego twarogu (zmielonego) 1

Spód: Ciasteczka wsypać do torebki i rozwałkować wałkiem lub pokruszyć w malakserze. Dodać pokrojone masło i zagnieść ciasto - będzie miało konsystencję lekko klejącej bułki tartej. Tortownicę o srednicy 18-20 cm wyłożyć folią aluminiową, boki delikatnie posmarować masłem. Spód i boki dokładnie wylepić pokruszonymi ciasteczkami - chodzi o to, żeby brzeg był wysoki. Wstawić do lodówki na 30 minut, a w tym czasie przygotować masę: Masa: Ser utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać po 1 jajku, skórkę pomarańczową, wanilię, przyprawę do piernika i budyń. Wyjąć z lodówki tortownicę, wlać masę. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić sernik. Piec 45-50 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik do wystygnięcia. Polać polewą (wszystkie składniki polewy wcześniej dokładnie wymieszać) i dopiekać kolejne 12-15 minut. Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.