Róże karnawałowe

Trudność: Trudne Czas przygotowania: 50 minut Składnik: Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

Faworkowe róże karnawałowe.

Weź:
•półtorej szklanki mąki
•sól
•5 żółtek
•surowe białko jajka
•łyżkę tłuszczu
•łyżkę spirytusu
•kostkę smalcu
•cukier waniliowy
•wiśnie z konfitury do dekorowania

Zagnieć ciasto, jak na klasyczne chrusty. Podziel na części, cienko rozwałkuj. Wytnij na każdą różę po trzy coraz mniejsze krążki (na przykład normalną szklanką, szampanką i kieliszkiem). Każdy krążek natnij w kilku miejscach od obwodu ku środkowi. Zlep je białkiem z jajka po trzy, od największego do najmniejszego. Zrób próbę tłuszczu, wrzucaj różyczki małym kółkiem do dołu i powoli smaż – zamienią się w nastroszone kulki. Gdy się zarumienią, odwróć szpikulcem i dosmaż. Róże kładź na bibule, odsącz tłuszcz. Możesz każdy faworkowy kwiat udekorować wiśnią. Posyp cukrem pudrem i połóż na półmisku.

Fotografie: Stockfood/Free, East News