Rolada z rabarbarem i truskawkami
 
            
Rolada z rabarbarem i truskawkami
	Składniki na roladę:
	• 4 jajka
	• pół szklanki cukru
	• pół szklanki mąki
	• 2½ łyżki mąki ziemniaczanej
	• pół łyżeczki proszku do pieczenia
	• sól
	• cukier puder
	Składniki na krem do rolady:
	• 2-3 łodygi rabarbaru
	• 4 łyżki cukru
	• półtorej szklanki śmietany kremówki
	• 2 opakowania cukru waniliowego
	• 250 g twarogu śmietankowego
	• 2-3 garści truskawek
	Sposób wykonania rolady:
	Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsyp cukier, a następnie delikatnie wmieszaj żółtka. Obie mąki przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodaj pianę z jajkami i szczyptę soli. Ciasto wylej na dużą, prostokątną blachę wyłożoną pergaminem i piecz 10 minut w 200°C. Czystą ściereczkę oprósz cukrem pudrem, wyłóż na nią jeszcze gorące ciasto, zdejmij papier. Spodnią stronę ciasta też posyp cukrem. Całość zwiń razem ze ściereczką wzdłuż krótszego boku. Obrany i pokrojony na małe kawałki rabarbar posyp 4 łyżkami cukru i duś w rondlu do miękkości, przecedź. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem waniliowym, połowę wymieszaj z twarogiem. Wystudzony biszkopt delikatnie rozwiń, rozsmaruj krem twarogowy, ułóż truskawki i rabarbar, ale zostaw trochę do ozdoby. Zwiń roladę. Udekoruj z wierzchu pozostałą bitą śmietaną i owocami.
	
	tekst: redakcja Werandy Country
 
                     
                                             
                                     
                                     
                                    