Rabarbarowe tiramisu

Przepis na słodkie rabarbarowe tiramisu
Weź:
• 3-4 łodygi rabarbaru
• pół szklanki syropu rabarbarowego
• pomarańczę
• pół szklanki cukru
• półtora opakowania serka mascarpone
• 2 łyżki likieru pomarańczowego
• opakowanie ciastek biscotti
• 2 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie tiramisu z rabarbarem:
Obierz rabarbar i pokrój na nieduże kawałki. Podduś w syropie na małym ogniu, aż zmięknie. Zetrzyj skórkę z pomarańczy, wyciśnij sok. Mascarpone połącz z cukrem, skórką pomarańczową i 2-3 łyżkami soku z pomarańczy. Wystudzony rabarbar wymieszaj z likierem. Płaski półmisek wyłóż warstwą ciastek, skrop syropem, w którym gotował się rabarbar, i przykryj owocami. Na wierzchu rozsmaruj mascarpone i posyp migdałami uprażonymi na suchej patelni.
Tekst: Matylda Rosłaniec