Ptifurki z wodą pomarańczową

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 40 minut Składnik: Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser

Pyszne ciastka udekorowane kwiatkami z cukru

Weź na ciasto:
•5 jajek
•¾ szklanki cukru
•¾ szklanki mąki pszennej tortowej
•2 łyżki mąki ziemniaczanej
•2 łyżki kakao 

Do przełożenia:
•tabliczkę białej czekolady
•4 łyżki śmietanki kremówki
•wodę z kwiatów pomarańczy 

Do dekoracji:
•tabliczkę gorzkiej czekolady
•pół tabliczki mlecznej czekolady
•szklankę cukru pudru
•2 łyżki mleka
•ewentualnie barwniki spożywcze i cukrowe kwiatki
Zrób ciasto. Białka jajek ubij na niezbyt sztywną pianę i dodawaj stopniowo cukier, wciąż ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym żółtku, wsyp przesianą mąkę, wymieszaj. Podziel masę na dwie części. Do jednej dodaj kakao, a do drugiej mąkę ziemniaczaną. Wylej obie do dwóch prostokątnych foremek i piecz pół godziny w 180°C. Zostaw do ostygnięcia w piekarniku. Podgrzej śmietankę i roztop w niej białą czekoladę. Jasny placek ciasta nasącz wodą pomarańczową, posmaruj białą czekoladą. Ułóż na nim ciemny placek. 
 
Pokrój całość na niewielkie kwadraty. Roztop razem gorzką i mleczną czekoladę w kąpieli wodnej i zamaczaj w niej ciastka tak, by pokryła ich dolną połowę. Gdy czekolada zastygnie, dodaj mleko oraz odrobinę wody pomarańczowej (i dowolne barwniki) do cukru pudru, by uzyskać gęsty lukier. Zamaczaj w nim ciastka od góry i dekoruj kwiatkami z cukru. 
 
Tekst: Joanna Zaguła 
Zdjęcia: Picture press/eastnews, Stockfood/free