Przekładaniec z malinami

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 60 minut Składnik: Owoce , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

Dzisiaj kusimy was bardzo łatwymi do zrobienia ciastami z owocami. Listki melisy lub mięta podkreślą ich świeżość.
 

Weź:
•szklankę mąki
•półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
•2 czubate łyżki mielonych migdałów
•pół łyżki zmielonego cynamonu
•6 łyżek masła
•7 łyżek cukru pudru
• jajko
•2 łyżki mleka
•2 łyżki dżemu z malin
•150 ml śmietany kremówki lub pojemnik ubitej śmietany
•350 g malin (mogą być mrożone)

Piekarnik rozgrzej do 210°C. Wysmaruj masłem dwie prostokątne foremki (np. 20 x 8 cm). Przesiej do miski mąkę, proszek do pieczenia, mielone migdały i cynamon. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i cukier puder (trochę zostaw do posypania po wierzchu ciasta). Ręką połącz składniki. Dodaj roztrzepane jajko, mleko i wymieszaj łyżką. Ciasto przekrój na dwie równe części. Włóż je do foremek i palcami uformuj cienkie placki.

Piecz przez 8-10 minut, aż się zarumienią. Pozostaw do przestygnięcia. Gdy będą zimne, posmaruj je cienką warstwą malinowego dżemu i bitą śmietaną. Posyp malinami i cukrem pudrem. Placki nałóż na siebie. Jedz, póki świeże. Ja często zastępuję bitą śmietanę słodkawym serkiem mascarpone, który można kupić we wszystkich supermarketach. Zamiast malin mogą być porzeczki, jagody, agrest, jeżyny, kiwi...