Półdrożdżowe rogaliki z porzeczkami

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 45 minut Składnik: Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser
Lekko kwaskowate, letnie rogaliki. 60 dag mąki pszennej 20 dag margaryny 5 dag drożdży 3 łyżki cukru 100 ml letniego mleka cukier waniliowy 2 jaja 3 łyżki kwaśnej śmietany porzeczkiDrożdże wkruszyć do miski, dodać letnie mleko i łyżeczkę cukru. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jaja zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać. Dodać do niej puch jajeczny i rozczyn drożdżowy, następnie kwaśną śmietanę i wyrabiać ciasto. Dodać wcześniej rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. W razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto podzielić na części, następnie każdą z nich rozwałkować na kształt kółka, nacinać na krzyż tak, żeby powstało 4- 8 trójkątów. Układać na nich porzeczki, zwijać na kształt rogalików. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 15 minut w temp. 180 stopni.