Placuszki cynamonowo-karmelowe

WEŹ:
- szklankę mąki pszennej
- 2/3 szklanki mleka
- 2 jajka
- ½ kilograma jabłek
- pół szklanki cukru
- cytrynę
- mielony cynamon
- mielone goździki
- słodką śmietankę
- sól do smaku
- łyżkę masła
PRZYGOTOWANIE:
Z mleka, jajek, mąki, szczypty soli i cynamonu zrób ciasto – smaż placki na patelni z odrobiną oleju. Jabłka obierz i pokrój na ósemki, z cukru na patelni zrób karmel, dodaj jabłka, skórkę cytrynową i masło, dopraw goździkami. Smażone owoce nałóż na placuszki. Włóż do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut. Polej słodką śmietanką i natychmiast podawaj.
Tekst: Józef Sitko
Zdjęcie: Shutterstock