Placuszki cynamonowo-karmelowe

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 30 minut Składnik: Owoce , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

WEŹ:

  • szklankę mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • ½ kilograma jabłek
  • pół szklanki cukru
  • cytrynę
  • mielony cynamon
  • mielone goździki
  • słodką śmietankę
  • sól do smaku
  • łyżkę masła

PRZYGOTOWANIE:

Z mleka, jajek, mąki, szczypty soli i cynamonu zrób ciasto – smaż placki na patelni z odrobiną oleju. Jabłka obierz i pokrój na ósemki, z cukru na patelni zrób karmel, dodaj jabłka, skórkę cytrynową i masło, dopraw goździkami. Smażone owoce nałóż na placuszki. Włóż do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut. Polej słodką śmietanką i natychmiast podawaj.

Tekst: Józef Sitko
Zdjęcie: Shutterstock