Placek z orzechami brazylijskimi

Weź na kruche ciasto:
•szklankę mąki
•1⁄3 szklanki cukru
•jajko
•¾ kostki masła lub margaryny
•szczyptę soli
•szczyptę proszku do pieczenia
•surowe białko jajka
Na nadzienie:
•szklankę orzechów brazylijskich
•świeży miąższ z bułki paryskiej
•½ szklanki płynnego miodu
•sok i skórkę z cytryny
•śmietankę do polania
Przesiej mąkę, wymieszaj z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia, zagnieć szybko z masłem i jajkiem, podziel na dwie kule – większą i mniejszą – i włóż na godzinę do lodówki. Wyłóż większą natłuszczoną okrągłą formę, nakłuj kilkanaście razy widelcem, posmaruj surowym białkiem i przykryj pergaminem. Wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Ułóż na cieście orzechy, rozkrusz miąższ bułki, polej miodem z cytryną, posyp skórką cytrynową. Drugą kulę rozwałkuj, ciasto potnij w pasy i ułóż je w kratkę na podpieczonym cieście. Końce pasków zwilż wodą, żeby lepiej przylegały do brzegów placka. Piecz 20–30 minut, pod koniec udekoruj rodzynkami. Dopiecz.
Tekst: Joanna Halena
Fotografie: Stockfood/Free, Mariusz Izdebski, Magiczna Kuchnia, shutterstock.com