Placek rustykalny

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 90 minut Składnik: Owoce , Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser

Przepis na kruchy placek ze śliwkami w staromodnym stylu.

Weź na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- kostka zimnego masła
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki soli
- 5 łyżeczek zimnej wody

Dodatkowo:
- 3/4 kilograma śliwek
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 3 łyżki cukru
- jajko
- cukier puder do oprószenia
 

Masło pokrój w drobną kostkę. Połącz szybko z mąką, cukrem, solą i cynamonem, rozcierając palcami. Dodawaj stopniowo wodę, aż powstaną miękkie okruchy, jak na kruszonkę.

Ulep kulę, owiń folią i włóż na pół godziny do lodówki. W tym czasie pokrój śliwki na ćwiartki, wymieszaj z cukrem i zielem angielskim. Kiedy ciasto się schłodzi, rozwałkuj je na cienki placek, przełóż do blaszki wysmarowanej masłem. Zostaw nieregularny brzeg i wstaw na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 190*C.

Na podpieczony spód wyłóż śliwki, brzeg ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz jeszcze 20 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Tekst: Matylda Rosłaniec
Zdęcia: Stockfood/Free