Placek jogurtowy z porzeczkami

Placek jogurtowy z sezonowymi porzeczkami
przygotowanie: półtorej godziny
Składniki na ciasto:
• 2 szklanki mąki
• łyżeczkę proszku do pieczenia
• pół szklanki cukru
• 2 jajka
• opakowanie cukru waniliowego
• szklankę jogurtu
• ¾ kilograma czerwonych porzeczek (bez gałązek)
• 2½ łyżki masła
• skórkę startą z pomarańczy
Dodatkowo:
• pół szklanki śmietany kremówki
• 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie placka z porzeczkami
Masło rozpuść, jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Wlej ostudzone masło i jogurt. Ciągle ubijając, dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia, a potem cukier waniliowy i skórkę pomarańczową. Gotową masę przelej do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułóż porzeczki. Piecz godzinę w 160ºC. Ubij śmietanę, pod koniec wsypując 2 łyżki cukru. Podawaj ciepłe ciasto z kleksem bitej śmietany.