weranda.pl werandaweekend.pl
reklama

Pierniczki z kolorowym lukrem

Trudność Trudność: Łatwe Czas przygotowania Czas przygotowania: 40 minut Składnik Składnik: Zboża Dieta Dieta: Ogólna Danie Danie: Deser

Sprawdzony przepis na świąteczne łakocie: pyszne pierniczki z kolorowym lukrem

Weź:
•2½ szklanki mąki
•4 łyżki miodu
•szklankę cukru
•¾ kostki masła
•łyżeczkę sody
•łyżeczkę przyprawy do piernika

Na przyprawę:
•gwiazdkę anyżu
•4-cm kawałek kory cynamonu
•4 kulki ziela angielskiego
•pół łyżeczki mielonego imbiru
•szczyptę chili
•2 ziarenka czarnego pieprzu
•pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej

Na lukier:
•białko jajka
•1¼ szklanki cukru pudru
•łyżeczkę soku z cytryny
•ewentualnie po kilka kropli soku z buraka lub ze szpinaku
 
Wszystkie składniki przyprawy do piernika zmiel w młynku do kawy. Rozpuść masło z cukrem i miodem. Gdy ostygnie, dodaj mąkę z sodą i łyżeczką przyprawy do piernika. Wyrób ciasto, zawiń w folię i odstaw na pół godziny. Następnie rozwałkuj je na placek o grubości około centymetra. Wykrawaj z niego ciasteczka i piecz 10-15 minut w 180°C.

Gdy pierniczki wystygną, zrób lukier. Ubijaj białko z cukrem i sokiem z cytryny na parze, aż powstanie biała, gęsta masa. Jeśli chcesz uzyskać kolorowe lukry, do części dodaj kilka kropel soku z buraka (da czerwień), a do części – sok z liści szpinaku (zieleń). Przechowuj pierniczki w puszkach. Najlepsze są po miesiącu.
reklama