Pierniczki z kolorowym lukrem

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 40 minut Składnik: Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser

WEŹ:

  • 2½ szklanki mąki
  • 4 łyżki miodu
  • szklankę cukru
  • ¾ kostki masła
  • łyżeczkę sody
  • łyżeczkę przyprawy do piernika

NA PRZYPRAWĘ:

  • gwiazdkę anyżu
  • 4-cm kawałek kory cynamonu
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • szczyptę chili
  • 2 ziarenka czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej

NA LUKIER:

  • białko jajka
  • 1¼ szklanki cukru pudru
  • łyżeczkę soku z cytryny
  • ewentualnie po kilka kropli soku z buraka lub ze szpinaku

PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki przyprawy do piernika zmiel w młynku do kawy. Rozpuść masło z cukrem i miodem. Gdy ostygnie, dodaj mąkę z sodą i łyżeczką przyprawy do piernika. Wyrób ciasto, zawiń w folię i odstaw na pół godziny. Następnie rozwałkuj je na placek o grubości około centymetra. Wykrawaj z niego ciasteczka i piecz 10-15 minut w 180°C.
Gdy pierniczki wystygną, zrób lukier. Ubijaj białko z cukrem i sokiem z cytryny na parze, aż powstanie biała, gęsta masa. Jeśli chcesz uzyskać kolorowe lukry, do części dodaj kilka kropel soku z buraka (da czerwień), a do części – sok z liści szpinaku (zieleń). Przechowuj pierniczki w puszkach. Najlepsze są po miesiącu.
Zdjęcie: Shutterstock