Pierniczki z kolorowym lukrem
WEŹ:
- 2½ szklanki mąki
- 4 łyżki miodu
- szklankę cukru
- ¾ kostki masła
- łyżeczkę sody
- łyżeczkę przyprawy do piernika
NA PRZYPRAWĘ:
- gwiazdkę anyżu
- 4-cm kawałek kory cynamonu
- 4 kulki ziela angielskiego
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- szczyptę chili
- 2 ziarenka czarnego pieprzu
- pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
NA LUKIER:
- białko jajka
- 1¼ szklanki cukru pudru
- łyżeczkę soku z cytryny
- ewentualnie po kilka kropli soku z buraka lub ze szpinaku
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki przyprawy do piernika zmiel w młynku do kawy. Rozpuść masło z cukrem i miodem. Gdy ostygnie, dodaj mąkę z sodą i łyżeczką przyprawy do piernika. Wyrób ciasto, zawiń w folię i odstaw na pół godziny. Następnie rozwałkuj je na placek o grubości około centymetra. Wykrawaj z niego ciasteczka i piecz 10-15 minut w 180°C.
Gdy pierniczki wystygną, zrób lukier. Ubijaj białko z cukrem i sokiem z cytryny na parze, aż powstanie biała, gęsta masa. Jeśli chcesz uzyskać kolorowe lukry, do części dodaj kilka kropel soku z buraka (da czerwień), a do części – sok z liści szpinaku (zieleń). Przechowuj pierniczki w puszkach. Najlepsze są po miesiącu.
Zdjęcie: Shutterstock