Owsiane ciasteczka bożonarodzeniowe

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 30

Weź:
•półkilogramową paczkę płatków owsianych
•szklankę cukru
•cukier waniliowy
•2 jajka
•pół dużej kostki masła
•paczuszkę płatków migdałowych (możesz dodać wiórki kokosowe, rodzynki)
•pół łyżeczki proszku do pieczenia
•kilka kropli olejku rumowego

Masło roztop w rondelku. Zalej nim wymieszane z cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia i bakaliami płatki. Wbij jajka i zagnieć twarde ciasto. Owsiane ciasteczka najlepiej formuje się na łyżeczce do herbaty i zdejmuje nożem na blachę. Układaj je w dwucentymetrowych odstępach. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C na złoty kolor około 15-20 minut.

Tekst: Józef Sitko
Fotografia: Stockfood/Free, Mariusz Izdebski, Agencja Gazeta