weranda.pl werandaweekend.pl
reklama

Orzeźwiająca granita arbuzowa

Trudność Trudność: Łatwe Czas przygotowania Czas przygotowania: 30 minut Składnik Składnik: Owoce Dieta Dieta: Ogólna Danie Danie: Deser

Granita arbuzowa świetnie orzeźwia w upalne, letnie dni!

 

Weź:
•połówkę arbuza (najlepiej bezpestkowego)
•limonkę lub cytrynę
•¼ szklanki cukru
•szczyptę soli
•pęczek mięty pieprzowej 

Ewentualnie:
•mały kieliszek rumu  

Zetrzyj skórkę z limonki lub z połówki cytryny. Jeśli nie masz arbuza bez pestek, usuń wszystkie pestki. Pokrój go na niewielkie kawałki. Przełóż do blendera kielichowego albo do plastikowej miski. Dodaj sok z limonki lub cytryny, posiekaną miętę i skórkę cytrusową oraz cukier i sól. Jeśli przygotowujesz wersję dla dorosłych, wlej także rum. Wtedy możesz dodać nieco więcej cukru. Wszystko zmiksuj. Miksturę przelej do plastikowego płaskiego naczynia i wstaw na pół godziny do zamrażalnika. Po tym czasie przemieszaj ją widelcem, tak by powstały drobne grudki lodu, i wstaw z powrotem do zamrażalnika. Po kolejnych 30 minutach znów przemieszaj masę widelcem. Powtórz to 4-5 razy, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. 
 
Przepis: Joanna Zaguła   
Zdjęcia: Stockfood/free
reklama