Orzechowe batoniki z czekoladą
Czekoladowe kostki z orzechami. Czy może być coś pyszniejszego?
•¾ kostki masła
•3 tabliczki gorzkiej czekolady
•2 łyżki miodu
•opakowanie małych ciasteczek (najlepiej o smaku anyżowym)
•pół szklanki suszonej żurawiny
•szklanka bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich
•pół szklanki drobno posiekanych migdałów
do dekoracji:
•tabliczka czekolady o zawartości 90% kakao
•tabliczka mlecznej czekolady
•pół szklanki śmietanki kremówki
•gwiazdka anyżu
•laska cynamonu
•pół szklanki posiekanych orzechów laskowych
W kąpieli wodnej roztop czekoladę z miodem i masłem, wymieszaj z resztą składników. Przełóż wszystko do foremki wyłożonej folią i wstaw do lodówki.
Do rondelka wlej śmietankę, wrzuć anyż i cynamon. Zagotuj i zdejmij z ognia. Wyjmij przyprawy i od razu, póki śmietanka jest gorąca, wrzuć obie czekolady połamane na drobne kawałki. Mieszaj, aż się rozpuszczą.
Zalej polewą masę, a na wierzch wysyp orzechy.
Zostaw foremkę w lodówce na noc. Przed podaniem pokrój blok w kostkę.
zdjęcie: getty images