Orzechowe batoniki z czekoladą

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 0 Składnik: Owoce , Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser

Czekoladowe kostki z orzechami. Czy może być coś pyszniejszego? 

•¾ kostki masła
•3 tabliczki gorzkiej czekolady
•2 łyżki miodu
•opakowanie małych ciasteczek (najlepiej o smaku anyżowym)
•pół szklanki suszonej żurawiny
•szklanka bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich
•pół szklanki drobno posiekanych migdałów

do dekoracji:
•tabliczka czekolady o zawartości 90% kakao
•tabliczka mlecznej czekolady 
•pół szklanki śmietanki kremówki
•gwiazdka anyżu
•laska cynamonu
•pół szklanki posiekanych orzechów laskowych

W kąpieli wodnej roztop czekoladę z miodem  i masłem, wymieszaj z resztą składników. Przełóż wszystko do foremki wyłożonej folią i wstaw do lodówki.

Do rondelka wlej śmietankę, wrzuć anyż i cynamon. Zagotuj i zdejmij z ognia. Wyjmij przyprawy i od razu, póki śmietanka jest gorąca, wrzuć obie czekolady połamane na drobne kawałki. Mieszaj, aż się rozpuszczą.

Zalej polewą masę, a na wierzch wysyp orzechy.

Zostaw foremkę w lodówce na noc. Przed podaniem pokrój blok w kostkę.

 

zdjęcie: getty images