Mus z kaszy manny z truskawkami
Autorką tego przepisu jest Paulina Bączyk, autorka bloga kulinarnego cynamonowypyl.blox.pl. Paulina gotuje i piecze, odkąd pamięta, ale dopiero blog sprawił, że zaczęła uważnie czytać etykiety. Ani się obejrzała, jak przestała kupować wędliny i wstępować do piekarni - wszystko robi sama.
Składniki na galaretkę:
•pół kilograma truskawek
•4 łyżki cukru
•2 łyżki żelatyny
Składniki na mus:
•3-4 łyżki kaszy manny
•3 łyżki cukru
•2 garści truskawek
•szklankę wody
Przygotowanie: 15 minut + 3-4 godziny na schłodzenie
Przygotowanie musu z kaszy manny z truskawkami:
Truskawki włóż do rondla, dodaj cukier i 2 szklanki wody. Gotuj 10 minut pod przykryciem. Wyjmij owoce, rozpuść w gorącym soku żelatynę. Kiedy wystygnie, przelej do pucharków i wstaw do lodówki na półtorej godziny. W drugim rondlu zagotuj szklankę wody, wsyp cukier i kaszę mannę. Gotuj, mieszając, aż zgęstnieje. Świeże truskawki zmiksuj razem z kaszą na puszystą piankę. Przestudź i przełóż na galaretkę. Schłódź przed podaniem. Udekoruj świeżymi owocami.
Przepis i zdjęcie: Paulina Bączyk