Mus rumowy
Trudność:
Łatwe
Czas przygotowania:
90 minut
Składnik:
Owoce
Dieta:
Ogólna
, Wegetariańska
, Wegańska
, Bezglutenowa
, Fit
Danie:
Deser

Słodki mus rumowy na deser.
Weź:
•¾ kilograma dużych śliwek, np. odmiany japońskiej
•pół szklanki cukru
•pół łyżeczki cynamonu
•kieliszek rumu, najlepiej białego
•3-4 łyżki jogurtu greckiego
•kilka listków szałwii
Śliwki wypestkuj, włóż do garnka z grubym dnem i zasyp cukrem z cynamonem. Smaż na wolnym ogniu, aż całkiem się rozpadną. Dodaj rum i zmiksuj na gładki mus lub przetrzyj przez sito. Połącz z jogurtem i rozlej do szklanych pucharków.
Wstaw do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem udekoruj listkami szałwii.
Tekst: Matylda Rosłaniec
Zdjęcia: Stockfood/free