Mus rumowy

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 90 minut Składnik: Owoce Dieta: Ogólna , Wegetariańska , Wegańska , Bezglutenowa , Fit Danie: Deser

Słodki mus rumowy na deser.

Weź:
•¾ kilograma dużych śliwek, np. odmiany japońskiej
•pół szklanki cukru
•pół łyżeczki cynamonu
•kieliszek rumu, najlepiej białego
•3-4 łyżki jogurtu greckiego
•kilka listków szałwii

Śliwki wypestkuj, włóż do garnka z grubym dnem i zasyp cukrem z cynamonem. Smaż na wolnym ogniu, aż całkiem się rozpadną. Dodaj rum i zmiksuj na gładki mus lub przetrzyj przez sito. Połącz z jogurtem i rozlej do szklanych pucharków.

Wstaw do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem udekoruj listkami szałwii.

Tekst: Matylda Rosłaniec  
Zdjęcia: Stockfood/free