Migdałowa tarta ze śliwkami

Przepis na kruchą tartę migdałową ze śliwkami.
Weź:
•½ kg śliwek
•opakowanie herbatników migdałowych
•kostkę roztopionego masła
•¾ szklanki cukru
•2 łyżeczki mielonego cynamonu
•szklankę posiekanych prażonych migdałów
•łyżeczkę skórki startej z cytryny
•4 jajka
•szczyptę soli
•duże opakowanie (400 g) śmietany
Herbatniki pokrusz. ¾ połącz z masłem, wyłóż masą spód formy do pieczenia o średnicy 26 cm. Resztę ciastek wymieszaj z ¼ szklanki cukru, cynamonem i połową szklanki migdałów. Sypkie składniki rozsyp na spodzie ciasta. Do śmietany dodaj ¼ szklanki cukru, skórkę cytrynową, jajka oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj i polej ciasto. Na wierzchu ułóż przekrojone na pół śliwki. Piecz godzinę w temperaturze 180°C. Skarmelizuj resztę migdałów (użyj cukru, który został i 2 łyżek wody). Po upieczeniu rozłóż je na cieście i wystudź. Podawaj z bitą śmietaną, lodami lub konfiturą śliwkową.
Zdjęcia: Stockfood/Free