weranda.pl werandaweekend.pl
reklama

Migdałowa tarta ze śliwkami

Trudność Trudność: Średnie Czas przygotowania Czas przygotowania: 30 minut Składnik Składnik: Owoce, Zboża Dieta Dieta: Ogólna Danie Danie: Deser

Przepis na kruchą tartę migdałową ze śliwkami.

Weź:
•½ kg śliwek
•opakowanie herbatników migdałowych
•kostkę roztopionego masła 
•¾ szklanki cukru
•2 łyżeczki mielonego cynamonu
•szklankę posiekanych prażonych migdałów 
•łyżeczkę skórki startej z cytryny
•4 jajka 
•szczyptę soli
•duże opakowanie (400 g) śmietany

Herbatniki pokrusz. ¾ połącz z masłem, wyłóż masą spód formy do pieczenia o średnicy 26 cm. Resztę ciastek wymieszaj z ¼ szklanki cukru, cynamonem i połową szklanki migdałów. Sypkie składniki rozsyp na spodzie ciasta. Do śmietany dodaj ¼ szklanki cukru, skórkę cytrynową, jajka oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj i polej ciasto. Na wierzchu ułóż przekrojone na pół śliwki. Piecz godzinę w temperaturze 180°C. Skarmelizuj resztę migdałów (użyj cukru, który został i 2 łyżek wody). Po upieczeniu rozłóż je na cieście i wystudź. Podawaj z bitą śmietaną, lodami lub konfiturą śliwkową.

Zdjęcia: Stockfood/Free

reklama