Migdałowa masa do dekoracji
Możesz zrobić z niej kolorowe słodkie kuleczki do schrupania lub kwiatki i zajączka.
Weź:
•szklankę mąki migdałowej
•1¼ szklanki cukru pudru
•szklankę mąki migdałowej
•1¼ szklanki cukru pudru
•1½ łyżki wody
•pół łyżeczki soku z cytryny
•szczyptę soli
•pół łyżeczki soku z cytryny
•szczyptę soli
Dodatkowo:
•barwniki spożywcze lub naturalne zamienniki (sok z buraków, ze szpinaku, z malin)
Jeśli nie masz mąki migdałowej, możesz zrobić ją sama. Migdały najpierw namocz przez 5 minut we wrzątku, potem odsącz i obierz ze skórki. Rozłóż na ściereczce i poczekaj, aż całkiem wyschną. Potem zmiel je na mąkę w młynku do kawy, rozdrabniaczu albo specjalnym domowym młynku do mąki.
Połącz wodę, sok z cytryny i sól. Wsyp mąkę migdałową do blendera i przykryj ją cukrem. Miksuj na wolnych obrotach, dodając powoli wodę z sokiem i solą, aż masa zrobi się tak gęsta, że będzie można ją wyrabiać jak plastelinę. Podziel masę na kilka części i każdą zafarbuj na inny kolor. Wystarczy dodać kroplę barwnika lub łyżkę soku i zagnieść, by równomiernie rozprowadzić kolor. Rozwałkuj i wycinaj listki do dekoracji albo przykrywaj nią babeczki i torty.
Połącz wodę, sok z cytryny i sól. Wsyp mąkę migdałową do blendera i przykryj ją cukrem. Miksuj na wolnych obrotach, dodając powoli wodę z sokiem i solą, aż masa zrobi się tak gęsta, że będzie można ją wyrabiać jak plastelinę. Podziel masę na kilka części i każdą zafarbuj na inny kolor. Wystarczy dodać kroplę barwnika lub łyżkę soku i zagnieść, by równomiernie rozprowadzić kolor. Rozwałkuj i wycinaj listki do dekoracji albo przykrywaj nią babeczki i torty.
Opracowanie: Joanna Zaguła
Zdjęcie: Stockfood/free