Maślane serduszka

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 25 minut Składnik: Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

Wspaniałe do pałaszowania we dwoje, idealne jako słodki prezencik. Wprost wymarzone na Walentynki! 

Weź:
• 3 szklanki mąki krupczatki (lub tortowej)
• pół szklanki cukru pudru
• kostkę masła
• 2 żółtka
• 2 torebki cukru waniliowego
• 2 łyżki śmietany 12% (kwaśnej)
• łyżeczkę sody oczyszczonej

Mąkę przesiej przez sito, połącz z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, sodą – dokładnie wymieszaj. Kostkę masła posiekaj drobno nożem z sypkimi składnikami. Teraz dodaj żółtka oraz śmietanę. Szybko zagnieć ciasto, zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na półtorej godziny.

Schłodzone i mocno zbite rozwałkuj, wytnij foremką serduszka. Blachę wyłóż pergaminem. Połóż na nim ciasteczka. Piekarnik rozgrzej do 200°C, piecz około 15 minut. Na koniec serduszka możesz posypać drobnym cukrem.

Fotografia: Stockfood/Free