Lekka babka z porzeczkami

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 1 godzina Składnik: Owoce , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

WEŹ: 

  • 3 jajka
  • 3⁄4 szklanki drobnego cukru
  • szklankę mąki ziemniaczanej
  • 3⁄4 szklanki mąki pszennej
  • 3⁄4 kostki masła w temperaturze pokojowej
  • cukier waniliowy
  • łyżeczkę proszku do pieczenia
  • skórkę otartą z limonki 

DO DEKORACJI:

  • 1⁄2 szklanki cukru pudru
  • sok z limonki
  • trochę wody
  • porzeczki
  • listki mięty

WYKONANIE:

Zrób ciasto – ubij białka, zmiksuj na gładko masło i cały czas miksując, dodawaj oba rodzaje cukru, a gdy masa będzie błyszcząca – żółtka. Potem wmieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i otartą skórką limonki, a na końcu, bardzo ostrożnie, dodaj ubite białka. Piecz godzinę w foremce do babek (takiej, która zatrzymuje lukier) w 160oC. Z cukru, soku i odrobiny wody utrzyj kwaskowaty lukier, wylej na ostudzoną babę, udekoruj porzeczkami i miętą.

Tekst: Joanna Halena

Zdjęcia: Stockfood/Free