Lawendowe babeczki

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 45 minut Składnik: Owoce , Zboża Dieta: Ogólna , Wegetariańska Danie: Deser

Lawenda w deserach ma smak radości! 

• 2 szklanki mąki
• pół szklanki drobnego cukru 
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• jajko
• pół szklanki oleju
• szklankę mleka
• czubatą łyżkę świeżych kwiatów lawendy

Na lukier weź:

• szklankę cukru pudru
• łyżeczkę zwykłego cukru
• łyżeczkę świeżych kwiatków lawendy
• 3 łyżeczki mleka 
• 2 łyżeczki soku z cytryny 

Przesiej mąkę, dodaj cukier i proszek. Wlej olej i mleko, wbij jajko. Wsyp kwiatki lawendy. Miksuj krótko, nałóż do papilotek do ¾ wysokości.  Piecz 20-25 minut w 180°C, aż babeczki wyrosną  i się zrumienią. Ostudź je na kratce i przygotuj lukier. W moździerzu ugnieć kwiatki lawendy z łyżeczką cukru. Połącz z cukrem pudrem, wlej mleko i sok z cytryny. Wymieszaj grzbietem łyżki, a potem miksuj 2-3 minuty. Polej lukrem wystudzone babeczki.

Natalia Bogubowicz
Dolnoślązaczka. W kuchni, zamiast trzymać się znanych przepisów, woli eksperymentować i wymyślać swoje własne. deliciousplace.pl