weranda.pl werandaweekend.pl
reklama

Łatwe ciasto czekoladowe

Trudność Trudność: Łatwe Czas przygotowania Czas przygotowania: 30 minut Składnik Składnik: Zboża , Nabiał Dieta Dieta: Ogólna Danie Danie: Deser

Nie masz czasu na pracochłonne wypieki? Sprawdź przepis dla leniuchów na pyszne, czekoladowe ciasto!

•5 dużych jajek,
•2 szklanki maku,
•garść moreli suszonych na słońcu,
•garść suszonych śliwek,
•garść orzechów włoskich,
•garść płatków migdałowych,
•dwa dojrzałe banany,
•pół szklanki płatków owsianych,
•pół tabliczki gorzkiej czekolady,
•dwie łyżki miodu.

Mak zalej wrzątkiem i odstaw na noc. Rano odcedź, zalej czystą wodą i gotuj przez 20 minut. Odciśnij z nadmiaru wody i dwa razy przemiel w maszynce do mięsa. Dodaj miód i drobno pokrojone bakalie. Całe jajka ubij na puszystą pianę, dodaj masę makową i delikatnie wymieszaj.

Dno foremki wysyp płatkami owsianymi i ułóż na nich plastry bananów. Wlej masę i piecz blisko półtorej godziny w 150°C.

Wyjmij z piekarnika. Wierzch możesz posypać orzechami, polać czekoladą albo udekorować suszonymi owocami. Kiedy ciasto ostygnie, schowaj je do lodówki na 24 godziny.

Podawaj z miodem lub sosem czekoladowym.
 

Kontakt do autorów: Perehod – Magia Przejścia,
facebok.com/Perehod.Pieszowola.Polesielubelskie

reklama