weranda.pl werandaweekend.pl
reklama

Kruche babeczki z tym, co pod ręką

Trudność Trudność: Łatwe Czas przygotowania Czas przygotowania: 120 minut Składnik Składnik: Owoce , Zboża Dieta Dieta: Ogólna Danie Danie: Deser

Weź:
•czubatą szklankę mąki
•2 żółtka
•pół paczki schłodzonego masła (125 g)
•ćwierć szklanki drobnego cukru

Na dekorację:
•opakowanie serka mascarpone lub śmietany kremówki
•maliny, poziomki, porzeczki, jagody

Najważniejsze w tym cieście jest jak najkrótsze wyrabianie – dzięki temu po upieczeniu będzie naprawdę kruche. Do przesianej mąki dodaj pokrojone drobno zimne masło, cukier i żółtka ugotowanych wcześniej na twardo jajek. Wszystko błyskawicznie zagnieć i wstaw do lodówki. Wykładaj zimnym ciastem foremki, piecz do delikatnego zrumienienia. Gdy ostygną, wypełnij je serkiem, ubitą śmietaną, udekoruj owocami. Podawaj schłodzone.

Fotografia: Stockfood/Free

reklama