Krem w miseczkach z czekolady
Przygotuj krem w miseczkach z czekolady, który zadziwi wszystkich gości! Idealny deser na imprezy i przyjęcia w domu.
NA SOSY:
•po pół kilo agrestu zielonego i czerwonego,
•2 płaskie łyżki cukru,
•2 łyżki cukru żelującego,
•parę listków werbeny cytrynowej lub skórkę otartą z jednej cytryny.
NA KREM:
•150 g mascarpone,
•szklanka kremówki,
•4 łyżki cukru pudru,
•skórka z limonki,
•łyżka soku z limonki,
•cukier waniliowy.
NA MISECZKI:
•2 i 1/2 tabliczki białej czekolady,
•kolorowa posypka.
W dwóch rondelkach skarmelizuj po łyżce cukru. Dodaj do jednego 300 g czerwonego agrestu, do drugiego 300 g zielonego. Gotuj, aż cukier się rozpuści, a agrest zmięknie.
Dodaj po łyżce cukru żelującego i gotuj jeszcze chwilę. Ostudź. Wrzuć pozostałe owoce, posiekaną werbenę, zmiksuj na pulpę, przetrzyj przez sitko i wstaw do lodówki. Śmietanę ubij z cukrem, dodaj skórkę i sok z limonki oraz lekko ubite mascarpone. Roztop czekoladę. Gdy ostygnie, na papierze do pieczenia rozsmaruj 4 kółeczka (to podstawki miseczek). Nadmuchaj i zawiąż 4 balony.
Zanurzaj je w czekoladzie do 1/3 wysokości, pozwól spłynąć nadmiarowi i posyp posypką. Ustaw je na podstawkach i wstaw do lodówki, żeby czekolada zastygła. Przekłuj balony i usuń z pucharków. Nakładaj do nich agrestowe sosy i krem. Udekoruj agrestem, miętą albo werbeną. Podawaj na schłodzonych talerzykach, żeby nie rozpuścić pucharków.
Przepis i zdjęcie: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, fotografka i stylistka kulinarna. Prowadzi bloga, na którym dzieli się przepisami na wegetariańskie pyszności: greenmorning.pl.