Klasyczny sernik Agnieszki

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 90 minut Składnik: Owoce , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

Przepis Agnieszki z pensjonatu Dzika Kaczka.

Weź:
•kilogram białego sera (trzykrotnie mielonego)
•1½ szklanki cukru
•8 jajek
•cukier waniliowy
•kostkę masła
•2 łyżki mąki pszennej
•3 łyżki mąki ziemniaczanej
•łyżeczkę proszku do pieczenia
•sok z połowy cytryny
•10 dag rodzynek

Namocz rodzynki, odsącz i odstaw. Roztop masło i odstaw do wystygnięcia. Zrób kogel-mogel z żółtek i cukru, soku z cytryny i cukru waniliowego. Dodawaj porcjami zmielony ser, obie mąki i masło. Miksuj, aż masa będzie jednolita, gładka i puszysta. Dodaj rodzynki. Nastaw piekarnik z termoobiegiem na 170 st. C.

Z odłożonych białek ubij sztywną pianę i delikatnie połącz ją z masą serową. Przełóż masę do tortownicy i piecz godzinę. Jeżeli podczas pieczenia wierzch sernika za bardzo się zrumieni, przykryj go folią aluminiową i piecz dalej. Po godzinie wyjmij sernik z pieca i ostudź. Delikatnie wyciągaj z tortownicy. Agnieszka najbardziej lubi sernik prosto z lodówki, podawany ze świeżymi truskawkami lub malinami.

Tekst: Katarzyna Szacińska
Fotografie: Michał Mrowiec
Stylizacja: Szymon Zgorzelski
www.dzikakaczka.com