Kisiel migdałowy

Warto, aby ten deser pojawił się w czasie świąt Bożego Narodzenia: smaczny kisiel z migdałów.
Weź:
• 20 dag migdałów
• łyżkę soku ze świeżych pomarańczy
• szklankę cukru
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Migdały sparz, zdejmij skórki, zmiksuj z sokiem pomarańczowym i dwiema szklankami wrzątku, wymieszaj i przecedź przez gęste sito. Zalej szklanką wrzątku, jeszcze raz zmiksuj i znów przecedź. Masz teraz trzy szklanki migdałowego płynu. Dwie zagotuj z cukrem, trzecią, gdy ostygnie, wymieszaj z mąką ziemniaczaną i wlej ostrożnie do gotujących się dwu pierwszych. Mieszaj przez kilka minut. Wlej do salaterek.
Tekst: Józef Sitko
Fotografie: Stockfood/Free, Mariusz Izdebski, Agencja Gazeta