Keks
Weź:
•1½ szklanki mąki
•szklankę cukru
•cukier waniliowy
•kostkę masła
•4 jaja
•kieliszek rumu
•1½ łyżeczki proszku do pieczenia
•1½ szklanki najlepszych bakalii (orzechy, rodzynki, figi, daktyle, owoce kandyzowane, smażona skórka pomarańczowa)
Rodzynki wsyp na sitko, przelej wrzątkiem, osącz, zalej rumem w garnuszku. Wyłuskane orzechy posiekaj i upraż na patelni (będą bardziej aromatyczne). Owoce pokrój w kostkę. Mąkę przesiej przez sito do miski, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Do makutry lub garnka włóż pokrojone miękkie masło, ucieraj pałką lub mikserem, wsypując cukier. Kiedy zacznie robić się puszyste, dodaj cukier waniliowy, kolejno po jednym jajku, i ciągle ucieraj. Wlej rum z rodzynek, wymieszaj. Teraz czas na mąkę. Dodawaj ją stopniowo i delikatnie mieszaj. Bakalie oprósz mąką – nie będą opadały podczas pieczenia – wsyp do ciasta i wymieszaj. Formę napełnij do 2/3 wysokości, bo ciasto urośnie. Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez około godzinę – do czasu, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Keks jest najlepszy po kilku dniach, więc upiecz go wcześniej, żeby miał czas dojrzeć.
Fotografia: Stockfood/Free