Jabłka w cieście

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 30 minut Składnik: Owoce , Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser

Jabłka smażone w cieście - pycha!

Weź:
•2 jajka
•szklankę jogurtu naturalnego
•szczyptę soli
•5 łyżek mąki pszennej
•łyżeczkę proszku do pieczenia
•olej
•opakowanie cukru waniliowego
•5 kwaśnych jabłek
•cukier puder

Jajka roztrzep z solą i jogurtem. Dosyp mąkę w takiej ilości, by ciasto było gęstsze niż na naleśniki. Dodaj cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszaj. Umyj i obierz jabłka. Wytnij od góry gniazda nasienne, pokrój w plastry z dziurką. Każdy plaster zanurz w cieście i smaż na rozgrzanym oleju na złoto. Gdy wystygną, posyp cukrem pudrem z odrobiną cynamonu.

Tekst: Agata Daniluk
Zdjęcia: Biosphoto/East News