weranda.pl werandaweekend.pl
reklama

Drożdżówki z rabarbarem

Trudność Trudność: Średnie Czas przygotowania Czas przygotowania: 60 minut Składnik Składnik: Owoce , Zboża Dieta Dieta: Ogólna Danie Danie: Deser

Wypróbuj przepis na pyszne drożdżówki z rabarbarem i kruszonką.

Weź:
•2 łodygi rabarbaru,
•4 szklanki mąki.
•1¼ szklanki letniego mleka,
•pół kostki rozpuszczonego masła,
•jajko,
•10 g suchych drożdży,
•3 łyżki cukru,
•szczyptę soli,

na krem:
•3 żółtka,
•¼ szklanki cukru,
•¹/³ szklanki mąki,
•1¹/³ szklanki mleka,
•¾ szklanki zmielonych migdałów

na kruszonkę:
•¹/8 kostki ciepłego masła,
•¹/³ szklanki mąki,
•łyżkę cukru 

dodatkowo:
•roztrzepane białko.

Wymieszaj mąkę i drożdże, dodaj jajko, mleko, cukier i sól. Wlej masło i wyrabiaj, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw na 1½ godziny.

Utrzyj żółtka z cukrem i wsyp mąkę. Zagotuj mleko i, mieszając, wlej do kremu. Powoli podgrzewaj, cały czas mieszając rózgą. Krem zacznie gęstnieć. Kiedy się lekko zagotuje, zdejmij go z ognia i dodaj migdały. Z ciasta uformuj 12 drożdżówek. Ułóż na blachach, przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny. Na każdej ułóż krem migdałowy i paski rabarbaru. Palcami utrzyj kruszonkę i posyp bułeczki. Posmaruj je białkiem i piecz 15 minut w 190ºC.

Przepis i zdjęcia Karoliny wiercigroch, dine-dash.com

reklama