Domowe lody z porzeczkami

Trudność Trudność: Łatwe Czas przygotowania Czas przygotowania: 30 minut Składnik Składnik: Owoce , Nabiał Dieta Dieta: Ogólna Danie Danie: Deser , Dla dzieci

Przepis na domowe lody porzeczkowe - w wersji dla dorosłych z prosecco, dla dzieci z sokiem pomarańczowym.

WEŹ:

  • 2 szklanki czerwonych porzeczek
  • pół szklanki czarnych porzeczek
  • 2-3 morele
  • szklankę truskawek
  • pęczek mięty 
  • pęczek tymianku
  • pół szklanki cukru pudru
  • szklankę prosecco lub sok pomarańczowy

PRZYGOTOWANIE:

Owoce umyj, morele (bez pestek) pokrój na ćwiartki. Wrzuć owoce do miksera kielichowego i zasyp cukrem. Miksuj przez chwilę. Następnie dodaj posiekaną miętęi listki tymianku oberwane z gałązek oraz prosecco (w wersji dla dzieci może być sok pomarańczowy). 

Zmiksuj wszystko na pulpę. Przelej masę do pojemniczków do robienia lodów na patyku i włóż do nich patyczki, ustaw pionowo w zamrażalniku. Zmrażaj przez przynajmniej 4 godziny, a jeśli lato jest ciepłe, to jeszcze dłużej. Wyjmij z zamrażalnika na 10 minut przed podaniem i wyciągnij lody z pojemniczków. Podawaj na talerzu z kostkami lodu.

Przepis: Joanna Zaguła
Zdjęcie: Shutterstock