weranda.pl werandaweekend.pl
reklama

Domowe lody z porzeczkami

Trudność Trudność: Łatwe Czas przygotowania Czas przygotowania: 30 minut Składnik Składnik: Owoce, Nabiał Dieta Dieta: Ogólna Danie Danie: Deser, Dla dzieci

Przepis na domowe lody porzeczkowe - w wersji dla dorosłych z prosecco, dla dzieci z sokiem pomarańczowym

Weź:
•2 szklanki czerwonych porzeczek
•pół szklanki czarnych porzeczek
•2-3 morele
•szklankę truskawek
•pęczek mięty 
•pęczek tymianku
•pół szklanki cukru pudru
•szklankę prosecco lub sok pomarańczowy
Owoce umyj, morele (bez pestek) pokrój na ćwiartki. Wrzuć owoce do miksera kielichowego i zasyp cukrem. Miksuj przez chwilę. Następnie dodaj posiekaną miętęi listki tymianku oberwane z gałązek oraz prosecco (w wersji dla dzieci może być sok pomarańczowy). 
 
Zmiksuj wszystko na pulpę. Przelej masę do pojemniczków do robienia lodów na patyku i włóż do nich patyczki, ustaw pionowo w zamrażalniku. Zmrażaj przez przynajmniej 4 godziny, a jeśli lato jest ciepłe, to jeszcze dłużej. Wyjmij z zamrażalnika na 10 minut przed podaniem i wyciągnij lody z pojemniczków. Podawaj na talerzu z kostkami lodu.
 
Przepis: Joanna Zaguła
Zdjęcie: Shutterstock
reklama