Ciasto z truskawkami i migdałową kruszonką.

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 70 minut Składnik: Owoce , Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser

Pyszne i proste w wykonaniu ciasto z owocami. Truskawki można zastąpić innymi, ulubionymi owocami (jabłkami, śliwkami, gruszkami)

- 2 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - kostka masła - 4 jaja - łyżeczka proszku do pieczenia - ok. 600 g truskawek (można użyć innych owoców, np. jabłek, są pyszne w tym cieście) Kruszonka: - 50 g masła - 50 g zmielonych migdałów - 60 g cukru

Całe jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i roztopione i ostudzone masło. Całość wymieszać. Przygotować kruszonkę. Masło roztopić, ostudzić i wymieszać z mąką,cukrem oraz migdałami do powstania kruszonki. Truskawki umuć, oczyścić z szypułek i przekroić na połówki, jeśli są duże. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ja użyłam dużej tortownicy ale równie dobrze sprawdzi się prostokątna blaszka), truskawki powciskać w ciasto, całość posypać kruszonką i piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st.