Ciasto z gruszkami

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 60 minut Składnik: Owoce , Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser

Lekkie, smaczne ciasto. Idealne do kawy, zachwyci gości.

500 ml wody 0,5 szklanki cukru laska wanilii 3/4 kostki masła 1,5 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki cukru 3 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 0,5 łyżeczki cynamonu 5 gruszek

Gruszki( powinny być twarde) obieramy ze skórki. W garnku podgrzewamy wodę z cukrem i wanilią. Wkładamy gruszki ogonkami do góry i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie wyjmujemy je z garnka i odkładamy do wystygnięcia. Usuwamy gniazda nasienne. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Miękkie masło miksujemy z jajkami, dodajemy cukier i przesianą mąkę. Ciasto przekładamy do małej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pionowo gruszki wciskając je w ciasto. Ciasto pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni, do suchego patyczka. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.