Ciasto z czereśniami

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 60 minut Składnik: Owoce , Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser

weź:
•szklankę mąki pszennej
•szklankę mąki ziemniaczanej
•szklankę cukru
•kostkę masła
•łyżeczkę proszku do pieczenia
•4 jaja
•kilo czereśni

Do miski wbij jaja, dodaj cukier, miksuj, aż cukier się rozpuści i masa będzie puszysta. Masło roztop w rondelku i przestudź. Przesiej do miski oba rodzaje mąki, dodaj proszek, wlej masło i dokładnie wszystko wymieszaj. Czereśnie wydryluj. Wylej ciasto na posmarowaną masłem blachę, na wierzchu ułóż czereśnie. Piecz godzinę w 180°C. Pod koniec sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie jest w środku wilgotne. Wyjmij i podawaj na ciepło lub zimno.

Tekst: Stanisław Gieżyński
Fotografie: shutterstock.com