Ciasto na drożdżowym spodzie
Delikatny jak mgiełka strudel lub szarlotka z cienkim spodem – smakują doskonale zwłaszcza z lodami waniliowymi.
Na ciasto:
•kostkę drożdży
•1/2 szklanki letniego mleka
•2,5 szklanki mąki
•2/3 kostki miękkiego masła
•pół szklanki cukru
•szczyptę soli
Na masę makową:
•szklankę mleka
•ok. 1/4 kostki masła
•4 łyżki kaszy manny
•1,5 szklanki zmielonego maku
•ok. 1,5 szklanki cukru
•2 małe kieliszki rumu
Na masę twarogową:
•3 żółtka
•1/4 kostki masła
•1/2 szklanki cukru
•2 torebki cukru waniliowego
•4 łyżki mleka
•1/2 kg twarogu
•łyżkę skrobi kukurydzianej
•sok i skórkę otartą z cytryny
•1,5 szklanki rodzynków oraz
•4 kwaskowe jabłka
•1/4 kostki masła
•masło do formy
Wymieszaj z letnim mlekiem drożdże, masło, cukier, sól i mąkę. Odstaw na 45 minut, aż ciasto zwiększy objętość. Przygotuj masę makową. Zagrzej mleko z masłem, gdy zacznie wrzeć, zmniejsz płomień (temperaturę) i gotuj, mieszając, przez 5 minut. Dodaj mak, kaszę, cukier, rum i wymieszaj. Osobno wymieszaj twaróg z żółtkami, masłem, cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Dodaj mleko, skrobię, połowę soku z cytryny, skórkę i rodzynki. Wyrośnięte ciasto zagnieć, rozwałkuj i rozłóż na dnie wysmarowanej masłem formy. Obrane jabłka pokrój w plastry, skrop resztą soku. Na cieście ułóż warstwę twarogową, makową, a na koniec jabłka. Blachę wstaw do nagrzanego (180ºC) piekarnika na 45 minut. Gotowe polej roztopionym masłem i posyp cukrem pudrem.
Fotografia: Stockfood/Free