Ciasto jabłkowe z advocatem

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 60 minut Składnik: Owoce , Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser

Za sprawą rumowego ponczu zwykły biszkopt zamienia się w wyszukany deser, a po dodaniu spirytusu pączki są jeszcze pyszniejsze. Sprawdź, co potrafią likier kawowy, advocat i wino...



weź:
•szklankę mąki
•łyżeczkę proszku do pieczenia
•½ kostki zimnego masła
•szklankę cukru
•jajko
•kilogram jabłek
•sok z cytryny
•budyń waniliowy
•2 szlanki mleka
•2 łyżki skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej)
•szklankę soku jabłkowego
•szklankę białego wytrawnego wina
•2 opakowania cukru waniliowego
•200 g śmietany
•opakowanie stabilizatora do śmietany
•szklankę likieru advocat

Z mąki, proszku do pieczenia, masła, połowy cukru i jajka zagnieć ciasto. Wstaw je do lodówki na 30 minut. Jabłka (jedno odłóż) pokrój i skrop 2 łyżkami soku z cytryny. Podziel ciasto na 2 części – nieco większą rozwałkuj i przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem. Ugotuj budyń z mlekiem, gdy ostygnie, wymieszaj ze skrobią, sokiem jabłkowym, winem, resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodaj jabłka i przełóż krem do formy, przykryj resztą ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na minimum godzinę. Ostudź. Ubij śmietanę ze stabilizatorem i cukrem waniliowym. Rozprowadź na cieście i wstaw do lodówki na godzinę. Polej advocatem i udekoruj jabłkiem.

Fotografia: Stockfood/Free