weranda.pl werandaweekend.pl
reklama

Ciasto gruszkowo-orzechowe

Trudność Trudność: Łatwe Czas przygotowania Czas przygotowania: 40 minut Składnik Składnik: Owoce , Zboża Dieta Dieta: Ogólna Danie Danie: Deser

Wspaniałe do jesiennej herbatki.

•1¾ szklanki mąki
•pół szklanki brązowego cukru
•¾ kostki zimnego masła
•jajko

na nadzienie:
•kilogram dojrzałych gruszek
•garść migdałów
•2 łyżki soku z cytryny
•3 łyżki brązowego cukru
•łyżkę kwaśnej śmietany
•pół szklanki orzechów pekan
•żółtko
•łyżkę masła

Zagnieć ciasto, owiń folią i włóż na pół godziny do lodówki. Orzechy posiekaj. Gruszki obierz i pokrój (usuń gniazda nasienne). Masło rozpuść, dodaj sok z cytryny, cukier i gruszki. Gotuj, aż płyn wyparuje. Dodaj migdały i orzechy. Rozwałkuj cienko ²/³ ciasta, wyłóż nim spód i boki tortownicy. Wyłóż na nie gruszkowe nadzienie. Przykryj pozostałym ciastem, rozwałkowanym i pociętym w różne kształty. Żółtko wymieszaj ze śmietaną i rozsmaruj na wierzchu. Piecz 35 minut w 180ºC.

przepis: Matylda Rosłaniec
zdjęcie: Thomas Neckermann/Picture Press/East News 

reklama