Batoniki musli z żurawiną i pomarańczą

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 45 minut Składnik: Owoce , Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser

Zdrowa alternatywa dla tradycyjnych słodkości. Dzięki płatkom owsianych wspomaga prace układu trawiennego, miód zwiększa odporność a migdały mają sporo magnezu. Smacznie i zdrowo

1 pomarańcza wraz z otartą skórką 50g cukru łyżeczka cukru waniliowego dwie łyżki miodu 20g masła 3/4 szklanki suszonej żurawiny 100g migdałów w płatkach 7-8 suszonych moreli 2 szklanki płatków owsianych 2 łyżki wiórków kokosowych

Pomarańcze myjemy i parzymy wrzątkiem. Do garnka ścieramy skórkę z pomarańczy, następnie wyciskamy z niej sok i dodajemy cukier, cukier waniliowy, masło oraz miód. Gotujemy do wrzenia a następnie redukujemy nieco płyn przez około 5 minut na małym ogniu. Siekamy na małe kawałeczki żurawinę i morelę. Do garnka dokładamy płatki owsiane z wiórkami kokosowymi i bakaliami. Gotujemy jeszcze przez chwilę cały czas mieszając. Masa powinna się zbijać w grudki. Keksówkę lub prostokątne naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę i ugniatamy ją na płaską stroną łyżki. Studzimy a następnie wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.